Pyszna kuchnia regionu Marche we Włoszech

Opublikowane Lipiec 1 2010


Adres strony: dood.pl




Opis:

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 2.7/10 (3 votes cast)

PODSTAWOWE DANE:

Region administracyjny w środkowych Włoszech. Jest to region o średniej wielkości. Zamieszkuje go 1,4 miliona osób, a stolicą jest Ankona (104 000 mieszkańców).

Region jest w przeważającej części pagórkowaty. Najwyższym szczytem jest Monte Vettore – 2478 m n.p.m.

W skład regionu Marche wchodzą prowincje: Prowincja Ankona, Prowincja Pesaro e Urbino, Prowincja Ascoli Piceno, Prowincja Macerata i od 2009 roku Prowincja Fermo.

KILKA SŁÓW O HISTORII REGIONU:


File:Pesce al mercato 1.JPG

  1. Początki Marche są związane z epoką żelaza (XI-X w.p.n.e.). Tereny te zamieszkiwane były wówczas przez lud tzw. Picenów. Pierwotna nazwa tyhc terenów to zatem Piceno.

  2. W IV w. p.n.e. Grecy, którzy zostali wygnani z Syrakuz, stworzyli z osady, miasteczka – Ancona swoje miasto-kolonię.

  3. W okresie panowania rzymskiego powstały na tym terenie dwię wazne drogi prowadzące do Rzymu: Via Flaminia oraz Via Salaria, którą odbywał się transport soli znad Adriatyku.

Co więcej podczas panowania rzymskiego Ancona stała się miastem portowym o ogromnym znaczeniu, była oknem na handel ze Wchodem.

  1. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego tereny te przeszły pod panowanie Cesarstwa Wschodniorzymskiego.

  2. W późnym średniowieczu tereny zyskują nazwę Marca di Ancona.

  3. Od połowy XVI wieku teren przechodzi we władzę Państwa Kościelnego

  4. Marche ma duże znaczenie w procesie zjednoczenia Włoch. To tu miała miejsce słynna bitwa pod Castelfidardo.

  5. Po zjednoczeniu Włoch nazwa Marca di Ancona zostaje zmieniona na Marche, liczbę mnogą co miało zwraca uwagę na zróżnicowanie tego regionu.

POTRAWY:

  1. BRODETTO

Narodziła się z konieczności: w kutrach pozostawały resztki niedające się do sprzedaży: zbyt male lub o niskiej jakości. Stąd wymyślono prostą potrawę na którą składały się te resztki oraz woda morska,ocet i oliwa. Można spotkać się z dwoma rodzajami brodetto : na północy- z pomidorami cebulą, czosnkiem pietruszką i na południu regionu- z szafranem

KUCHNIA ARYSTOKRACJI:

  1. BEATRICE SFORZA- księżna Urbino; przyczyniła się do rozwoju kulinarnego regionu. Wiele potraw nosi jej imię np. Lumachelle all’urbinate (zupa jarzynowa)

  2. URBINO

  • Vincisgrassi– rodzaj lasagne; farsz jest pikantny; używa się 3 rodzajów mięs: wołowiny, boczku i grasicy cielęcej. Kiedyś nazywano jaa princisgrassi czyniąc aluzje do tuszy i zasobności portfela osób które mogły sobie pozwolić na tego typu potrawę.

  1. ROSSINI- W wolnych chwilach sam gotował tworzył nowe przepisy często bardzo wyrafinowane. Najsłynniejsze potrawy to cannelloni alla pesarese(alla Rossini).Bardzo wyrafinowane nadzienie z gęsiej wątróbki trufli szynki.

PRODUKTY REGIONALNE:

SERY:

  1. CASCIOTTA D’URBINO Jest to łagodny ser o maślanym smaku z mleka owczego. Po raz pierwszy został wspomniany już w XVI w. Jego wielkim miłośnikiem był Michał Anioł.

  2. PECORINO IN FOSSA – W sierpniu przygotowuje się doły(dwie miejscowości Talamello i Sogliano – wulkaniczne skały osadowe) ser zawija się w liście orzecha i wkłada do bawełnianych woreczków i umieszcza je w dole; dół się zasypuje a po 3 miesiącach(25 listopada w dniu poświeconym św. Katarzynie) odkopuje się skarb.

WEDLINY:

  1. Dwie miejscowości specjalizujący się w produkcji wędlin: MONTEFELTRO I FABRIANO. Najsłynniejsze to Prosciutto Di Montefeltro i Salame da Fabriano( z czarnej swini).

  2. Nadziewane oliwki z Ascoli Piceno – Oliwki sa jedną z dum tego regionu. Ten przysmak powstał w XVIII w.. Oliwki najpierw moczone sa w solance z dodatkiem kopru włoskiego. Następnie nadziewa się je farszem z mieszanki mięsa wolowego wieprzowego z dodatkiem słoniny a na końcu smaży w głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Raz w roku odbywa się Sagra della frittura Italiana.

  3. Verdicchio– popularne białe wino w charakterystycznej butelce w kształcie amfory.

Pyszna kuchnia regionu Marche we Włoszech, 2.7 out of 10 based on 3 ratings
Dodatkowe informacje :

CO TO JEST DOOD? Dood to jedyny w swoim rodzaju portal społecznościowy, w ramach którego użytkownicy dzielą się informacjami oraz recenzjami odwiedzanych przez siebie lokali. Dood to wyjątkowy przewodnik po Warszawie. To tu Warszawiacy dowiadują się gdzie zjeść, gdzie napić się kawy, gdzie oddać zegarek do naprawy, gdzie zrobić zakupy.

Słowa kluczowe: , ,

Opublikowane w kategorii: Społecznościowe

Dodaj swój komentarz

Musisz być zalogowany aby komentować.