Fast food w średniowiecznej Europie

Gdyby zapytać średniowiecznego człowieka, „co to jest fast food?” (zakładając, że zrozumiałby to określenie), jego odpowiedź zapewne nie różniłaby się znacznie od naszej. To właśnie w epoce krzyża i miecza narodziły się jedne z najpopularniejszych dziś dań ulicznych.

Najpowszechniejsze dania

W średniowiecznych miastach sprzedawcy oferowali dania fast foodowe popularne nawet obecnie, takie jak gofry czy naleśniki. Klienci zdecydować mogli się także m. in. na ciasta, wafle, paszteciki oraz mięsa.

Hamburger

Na przełomie starożytności i średniowiecza, w IV bądź V wieku naszej ery ukazała się książka kucharska pt. „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Jej autor, Marek Gawiusz Apicjusz, przytacza pierwszy znany nam przepis na hamburgera –jedno z najpopularniejszych obecnie dań fast foodowych. Danie pierwotnie nosiło nazwę „isicia omentata”. Kotlety z mięsa mielonego należało przyprawić pieprzem oraz winem. Usmażone, wsadzano je w bułkę i polewano garum – sosem ze sfermentowanych ryb.

Kebab

Nazwy „kebab” użyto po raz pierwszy w XIV-wiecznym dziele „Kissa-i Yusuf”, jednak mięso opiekane nad ogniem w formie szaszłyków już wcześniej spożywane było przez Perskich i Tureckich żołnierzy. Współczesna forma kebabu narodziła się dopiero w XIX wieku.