Błonnik w znanych nam pokarmach

W dzisiejszych czasach niezdrowe jedzenie z każdym dniem zyskuje na coraz większej popularności. Bary typu fast food są dostępne w niemal każdym mieście, czy nawet mniejszym miasteczku. Zglobalizowanie tego problemu doprowadza do konsekwencji, jakimi są coraz częściej odnotowywane kłopoty związane z układem pokarmowym. Jest to naturalne następstwo.

 

Skoro jadamy niezdrowo to dochodzi do problematyki związanej z trawieniem. Pomóc nam w tym może prosty produkt, który znajdziemy niemal w każdym sklepie – błonnik pokarmowy. Wbrew temu co wielu ludzi sądzi dodanie zdrowych ilości błonnika do codziennego jadłospisu nie musi być kosztowne. Nie musimy nawet daleko szukać. Błonnik w dużej ilości zawarty jest w wielu produktach, które mijamy codziennie w sklepie. Możemy dostarczyć go do organizmu między innymi za pomocą produktów, takich jak pieczywo. Najlepiej tutaj brać pod uwagę pełnoziarniste, tak samo jak w przypadku makaronu, czy ryżu. Oprócz pieczywa duże ilości błonnika znajdziemy w łatwo dostępnych owocach. Brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, śliwki i awokado, które jest doskonałym źródłem tłuszczu.